Cum e să fii cult?

De aici.

 

Imbecilitatea ca inteligență fină

Românii. Trei principate. Vorbesc aceiași limbă. Gătesc după cum au furat de la vecini. Dar apucăturile sînt înrudite. Deci sînt români toți. Și ăia din afara granițelor. Toți.

Cu toate astea austro–ungarii nu au fost niciodată austro–ungari. Erau români. Și unguri. Și austrieci. Și slovaci. Și alții. Și yugoslavii sînt croați și sîrbi. Și sîrbii sînt sîrbi și montenegrini. Bulgarii sînt prea puțini să fie altceva decît bulgari. Dar Poarta Otomană erau și turci, dar și greci și alte nații. Chiar și tătari. Interesant.

Pînă aici.

Mai departe încep apele misterioase unde navighează dragoni și sepii de 10km lungime. Monștrii. Chestii. Legende.

Rușii devin în capul țăranului ruși. Ei sînt toți rusofonii. Poate nu ăia foarte asiatici la figură. Poate nu cecenii și alți musulmani dedicați. Pentru că, se știe, ruși sînt ortodoxi. Atît de tari încît nici calendarul nu s–a schimbat pentru ei. Ei sînt atît de tari că nu știu cu precizie cînd s–a născut pilonul religiei lor, dar sînt siguri că acea dată nu poate fi mutată, o dată cu corectarea calendarului.

Americanii. Sînt atîtea culturi, atîtea lumi. Ai indivizi și comunități care refuză transfuziile, mergînd pînă acolo încît să își lase rudele să moară în chinuri în locul unui tratament de rutină deja. Au de toate. Și totuși, multe comunități acolo sînt definite cultural. Mai contează? Ar fi atît de greu pentru mujicul cu mintea încărcată de cît poată la sutien fiecare starletă TV să mai și înmagazineze diferențele. Hot Dog. Ham Burger. Pizza. Micky Mouse. Ciunga. Mai e ceva? 314 milioane! Din toate rasele. Și sînt definiți mai schematic decît o cultură păduchioasă cu 20 de scriitori și 15 pictori. Amețitor, nu?

Ia să vedem.

China. 1,3 miliarde. Chineji. Ochi lungi. Piele galbenă. Cînd spui chinez e ca și cum ai spune sovietic. Oare este Alexei, patriarhul în fustă care se înroșește cînd vede o femeie în pantaloni, una cu Ion de la Chișinev și Bulatov de la Astrahan? E un imperiu cu mai multe etnii. Multe limbi. Țăranul pricepe că ungurii nu sînt una cu austriecii, deși erau în același imperiu. El știe că austriecii sînt tehnologie germană. Și că ungurii vor să îi fure lui Transilvania din șopron. A dracu’ parșivenie! Dar chinezul din Beijing, mongolul de dincolo de Marele Zid și tibetanul din Himalaia sînt chineji, fi–a mama lor!

India. 30 de limbi. Mai multe alfabete. Separați și în același timp uniți de niște uri teribile. Numai în Assam avem neamurile de la munte care urăsc neamurile de la cîmpie. Culturi diferite. Lumi diferite. Ce să zică țăranul? Iaca, nește țigani. 1,2 miliarde întinse pe un subcontinent. Cum de a ieșit India subcontinent și Europa continent clar delimitat de Asia? Asta numai mințile superioare ale albilor au putut stabili. La fel cum Australia este continent pentru că nimeni nu a mai văzut o insulă așa mare, iar Oceania este alt continent pentru că nimeni nu poate să numere insulele alea.

Indonezia. Galbeni. Dar cam negricioși. Dictatură. Militari. Agricultură ieftină. Excursii exotice. Curve ieftine. De ajuns ca să definești o puzderie de nații, fiecare cu limba ei clar definită, Indonezia. Și toți să fie în aceiași oală: indonezieni.

Brazilia. O federație imensă. Întinsă pe cea mai mare parte a unui continent. Cum Germania nu e în Europa. O limbă standardizată. Sau nu? De la lipsa de șuri în Sao Paolo pînă la excesul de șuri din alte părți. Orice se găsește acolo, numai pronunția din Portugheza metropolitană nu. Diferențele de cultură, de bucătărie și chiar rasiale sînt colosale. În Amazonia încă mai există triburi din cele originale de acolo. În sud, există două state numite albe. În aglomerațiile urbane de pe coastă, în special în nord, găsești, însă, toate combinațiile rasiale posibile, unele unice pentru Brazilia. Morala? Ăștia sînt brazilieni. Și tot opică e cult la noi: toți vorbește portugheza și nu braziliana, ha–ha!

Așa–i că–i bine să fii cult?

Reclame

Vorbeşte-mi murdar...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s