Gaze de șist, gaze la cap

De o oră citesc despre exploatarea gazelor de șist. Astfel am dreptul la o părere.

Avem așa:

La nivelului bunului simț (cel neștințific adică) mi se pare o aberație ai cărei susținători ar trebui injectați prin cur la fel cum se face exploatarea. Ca să le iasă gazul, din cap.

La nivel științific nu pot afirma nimic de capul meu (nefiind specialist în domeniu) dar și acolo părerile sunt împărțite. Păreri care merg de la dezastru ecologic până la fluturaș inofensiv.

Plecând de la premisa că nicio intervenție din această gamă nu poate fi considerată inofensivă (și istoria ne-a arătat că nici una nu este), una controversată nu miroase prea bine.

Ceva din mine îmi spune că este o idee proastă. Să iei sute de mii de metri cubi de apă + alte căcaturi chimicale și să le injectezi în pământ pare e o aberație. Pe de altă parte și să te joci cu particulele într-un accelerator imens pare la fel de aberant.

Nu pot învinui Chevron pentru că ei sunt o corporație, iar scopul unei corporații este să facă profit nu să aibă responsabiltate față de mediu. Trebuie să fii tâmpit sau spălat rău pe creier să ai altă impresie.
Tot o corporație va denatura adevărul pentru a își înlesni drumul spre $$$.  Asta include cumpărat specialisti, comandat cercetări, campanii de presă etc. Dacă nu știți asta până acum, vă recomand să vă sinucideți pentru că din punctul meu de vedere nu meritați priviligeul de a respira același aer cu mine.

Dar idioții care comentează cu argumente pro-exploatare nu au scuze sau circumstanțe. Adică de ce, de ce să te caci pe tine să faci PR gratuit în condițiile în care majoritatea freacă trei foi de pe un birou pe altu pentru 400 eur/lună față de o piaristă entry-level (adică oral mic) plătită cu câteva mii. Ei cred că HR-ista companiei va recruta oameni noi din zona de comentarii? Ei cred că fac vreun bine cuiva argmentând împotriva pentru un lucru care pare riscant pentru oameni?

Să spunem că totul e ok. Că această exploatare se va dovedi ca fiind o minune a tehnologiei, care ne va crește speranța de viața cu 30 de ani, sănătatea fără număr și care va face banii să curgă în trezoreria unei țări cum curgi pițipoancele high-class la Zara în sezonul de discounturi. Dar nu ar fi mai bine să așteptăm până când aceste lucruri se dovedesc 90% și controversele dispar?

Pe de altă parte, poate fi și un aspect pozitiv. Întotdeauna mi-am dorit să-mi trag haine de piele, bocanci șmecheri, un câine și să mă plimb prin wasteland.

 

mad-max-2-road-warrior

Reclame

One thought on “Gaze de șist, gaze la cap

Vorbeşte-mi murdar...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s