Semidoct69 invited you to the event Apocalipsă2012

lung şi poate puţin neclar

Ce mă amuză şi enervează (cam la nivelul foliei-capac de pe cutia de Pringles care se desface foarte greu) sunt semidocţii în stare avansată care ar fi putut merge mai departe dar nu au făcut-o. Îi voi spune Semidoctul X ca în filmul cu nazişti mari şi urâţi.

Voi divaga un pic pentru a întări iar opinia mea: toţi suntem semidocţi, la fel cum toţi suntem proşti. Într-o cultură atât de complexă care conţine ştiinţe într-un proces de ramificare foarte rapid şi vast, în timp ce cantitatea de informaţie manipulată în societate creşte fără oprire, mi se pare aberant să nu fi semidoct într-un anumit context. Poate într-o cercetare care delimitează clar conceptul şi indicatorii săi, am putea trage linia şi împărţi oamenii în semidocţi şi docţi 🙂 dar şi acolo s-ar putea ridica multe probleme, în primul rând nu ştiu care ar fi relaţiile de corelaţie. Parcă văd: 18-25 de ani, fumător, nu citeşte decât 50 din 5000 de reviste care prezintă noutăţile din domeniul său, semidoct.

La Semidoctul X nu mă deranjează părerile şi opiniile care din punctul meu de vedere sunt retardate sau nu. Nu m-ar deranja faptul că de obicei nu înţelege subiectul unei discuţii dar totuşi insistă, pentru că de la orice alt om aş putea învăţa ceva.

Problema lui este că nu ştie ce şi despre ce vorbeşte. Foloseşte concepte despre care a citit zece rânduri şi înţeles trei din care unu era titlul iar unu menţiona drepturile de autor, dar insistă că tu eşti ăla tâmpit.

Pentru că el gândeşte singur. Când îi spui că de fapt penisul e lung şi are două testicule ataşate, deşi el a spus că este plat cu o bulină în mijloc, îţi va reproşa faptul că citezi din manualul de bilogie. El a gândit singur problema penisului (sau ştiinţific spus, pulei, scuzaţi doamnele de pension) şi a ajuns la concluzia că este plat. S-ar putea să bage mână în foc că are date empirice pentru a îşi susţine concluziile teoretice la care a ajuns.

Bun, îşi foloseşte creierul. Hai să analizăm câteva informaţii citite la întâmplare pe Facebook, evident cu acordul autorilor.

“nu si a drogurilor „usoare”(nu exista droguri usoare).
Sexul nu-ti altereaza functionalitatea creierului dar drogurile sunt nocive in acest sens.”

Prima reacţie ar fi să spun că drogurile se clasifică după factorul de risc, impact social şi alte bazaconii şi aşa s-a ajuns la droguri uşoare şi droguri mai puţin uşoare. Dar să spunem că nu ar fi aşa şi că iarba îţi afectează creierul, sănătatea şi funcţionarea în societate la fel de mult ca Heroina, deşi toate studiile arată contrarul. Poate e o greşeală care s-a perpetuat, dar cum nu sunt specialist în chimie mă pot doar referi la cele citite, fără să gândesc prea mult singur, corect. Dar cei văzuţi de mine? Am cunoscut fumători de “droguri uşoare” şi dependenţi de heroină. Diferenţa este imensă, să fie Placebo? Să fiu eu atât de incapabil să discern între unu care se pişă pe el de durere când nu are doza şi unu care e practic indiferent?

Pe zi ce trece tot mai mult ajung la concluzia ca in Romania la nivel social exista un stat de xenofobie extrema.
Barbati prea violenti in limbaj cu femeile.
O fi Romania o tara comparabila cu oricare alta tara mussulmana din Orientul Mijlociu???
O fi Romania o tara in care femeia este considerata o specie aubumana barbatului iar in momentul in care aceasta isi exprima o opinie sa fie subestimata,luata in deradere sau chiar injurata???

Aş putea da definiţii din tratate, manuale şi enciclopedii care să acopere xenofobia şi sexismul, dar mi s-ar putea reproşa că nu pot gândi singur. Deşi pentru a comunica mi se pare elementar şi de bun simţ să cunoaştem cuvintele folosite în sensul iniţial, pe care îl învăţăm cum l-a învăţat şi interlocutorul. Dacă acelaşi cuvânt are trei sensuri diferite pentru trei indivizi diferiţi, care mai este sensul lui?

Am mai auzit această explicaţie şi concluzia mea este că e pur şi simplu reacţia unora care conştientizează că se lovesc de o persoană care chiar ştie despre ce vorbeşte. Celebrul “dar stai, că eu mă refeream la altceva”. De fapt nu era penis plat, de fapt aia era talpa, eu mă gândeam la talpă chiar dacă am spus altceva.

Dar fac un efort (mic). Xeno se referă la străin ca în cazul xenomorfiei la materiale (tot trebuie să plecăm de la ceva ştiut, nu?), fobia din greacă înseamnă frică, deci xenofobia ce ar putea fi? Frica de străin. Iar în cazul de faţă, cine ar considera cele două sexe ca fiind pur străine? Deci urmând un raţionament simplu aflăm ce înseamnă xenofob şi de ce nu se confundă cu sexismul.

Totuşi România se presupune că nu ar fi comparabilă cu oricare altă ţară (!?) musulmană – adică un loc unde femeile sunt discriminate şi abuzate. Pentru că Semidoctul X ştie, în toate ţările musulmane femeile sunt discriminate. Deloc xenofob, gândit pe cont propriu, nu preluat din filmele de la teve care spun că toţi musulmanii îşi ţin femeia acoperită şi la cratiţă.  

Ultima frază spune multe. O femeie clar va fi considerată inferioară pentru că masculul mioritic e un Cerber scăpat din lanţurile lui Hades, nu pentru că s-ar putea să fie o proastă care debitează inepţii bazate pe cuvinte savante despre care a citit în Coelho condensed for Dummies in 10 simple steps.

Nu sunt o feminista.Sunt de parere ca feminismul ca ideologie discrediteaza femeia in general.

Feminismul, de la Christine de Pisan la Lucreţia Mott, Amin Quasin, S. de Beauvoir la contemporane ca Barbara Hammer şi Naomie Klein, şi-a propus să discrediteze femeile. Să le dea M__E.

Mda.Ma retrag din grup.Nu e unul dintre cele mai civile grupuri de pe Facebook.
In ceea ce priveste politica sociala sloganista,adica daca unul a spus sau a facut o chestie,toti ca papagalii o spun si o fac in cor dupa el , fara sa-si foloseasca creierele ca sa dezvolte o parere personala independenta,individuala,stiu ca in Romania se face o politica sociala comunista si nicidecum democratica.
[…]
Sunt dezamagita si am ajuns si eu la concluzia ca Romania intr-adevar e o tara foarte frumoasa dar pacat ca e populata.

Fascinant este că ea are o părere personală şi independentă despre ce este feminismul la nivel ideologic. Dacă nu ar fi adăugat magicul ideologic ar fi putut argumenta uşor în favoarea ei. Dar aşa s-a scufundat.

De remarcat antagonia comunism-democraţie. Evident, ele nu se pot alătura, pentru că a gândit singură că un sistem comunist trebuie să fie neapărat Leninist – adică fără democraţie. Marx săracu, nu a pus problema chiar aşa, dar fiecare poate gândi comunismul cum vrea, e o lume liberă. Democraţie. Sau aşa scrie în Click. Comunism = bad <> democraţie = good.

Democratizati-va gandirea cu privire la femeie!!!

DEMOCRAŢIE. DEMO = popor CRATOS = regulă. Orice copil care a făcut educaţie civică în gimnaziu ştie ce înseamnă şi ce ar trebui să fie. Cum să democratizezi gândirea? Cât de clişeic poate să vorbească cineva, cât de rupt din ziare cu sloganuri înconjurate de sclipici dar să se dea gânditor independent poate să fie Semidoctul X?

…si apoi barbatii romani, in general mai au tupeul sa se intrebe de ce din ce in ce mai multe femei romance prefera sa se casatoreasca cu barbati straini si ca scuza disperata gasesc conditia economica doar ca sa nu-si recunoasca greselile si sa continue sa le faca.

Voi face o presupunere, doar pentru cazul de faţă. Pentru că, oricât de bine cunoşti o limbă străină, comunicarea va avea de suferit. Şi poate într-o zi te scoate în restaurant la Mc cu amicii lui. Iar tu începi să le vorbeşti, despre democraţie, feminism şi toate cele ştiute de tine din revistele glossy. Iar ei nu vor crede că eşti proastă, s-ar putea să creadă că nu stăpâneşti anumiţi termeni din limba lor. Bărbatul tău te va vedea frumoasă şi deşteaptă oricum, pe unii dragostea îi tâmp-orbeşte. Dar în cercurile prin care o femeie Semidoct X se învârte, părerea amicilor contează. Iar dacă ăia spun că proasta de fapt e proastă, lucrurile nu vor fi atât de roz.

În România majoritatea e … , indiferent de sex. Şansa femeilor e că se pot fute angaja în raporturi sexuale cu italieni, şansa bărbaţilor e că pot căra saci de cartofi/ciment. În ambele cazuri se caută mână de lucru ieftină. Este sexist şi groaznic, dar din păcate este realitatea pe care România şi alte ţări au atras-o. Cu cât o ţară este mai săracă cu atât femeile vor tinde spre bărbaţii din alte ţări, lucru care se poate explica şi antropologic. Asiaticele din ţara în care trăiesc se lipesc de moşi scârboşi la ordinea zilei. Nu ele aleg cum nu românca alege, dar uneori puterea negării e imensă. Ete aici. 

Dar mi-a sarit in ochi o fraza cu totul si cu totul falsa:
„feminismul este miscarea care a scos femeia din bucatarie”
Nu feminismul a scos femeia din bucatarie.
Femeia a iesit din bucatarie odata cu nasterea Democratiei si a Drepturilor Umane Universale. Cine a studiat un pic Declaratia Universala a Drepturilor Umane isi poate da seama de acest fapt.

:). Cine a studiat un pic istoria şi încă un pic puţină filosofie, îşi poate da seama cum cele de mai sus sunt o aberaţie imensă. Am obosit să argumentez, prefer să arăt cu degetul. Uite acolo, Google. În cazul de faţa nu poţi avea efectul urmat de cauză, e invers. Dar merg prea departe pentru X.

Am vazut ca am de-aface cu persoane deosebit de „culte” si ” inteligente” care au pretentii sa faca cariera in lumea mondena si sa devina personalitati publice importante care sa-i invete pe altii ce este bunul gust iar apoi vad aceleasi persoane care se contrazic pe ele insele cu fraze de genul „daca cazi in rahat,tine gura inchisa”. Am gasit foarte mult …ehm …”bun gust,rafinatete si eleganta” in aceasta fraza.

Concluzia. Un rahat.

***

Semidoctul X ştie. El nu are nevoie de manuale, tratate şi cărţi. El a gândit singur, din momentul naşterii când a gândit întreaga limba şi mersul la oliţă. Deşi conceptele şi noţiunile sunt folosite cu sensuri care seamănă izbitor cu cele din filmele proaste, revistele cu paşi puţini, cărţile condensate sau filosofii pentru mase, este o coincidenţă la fel ca orice asemănare cu personaje sau întâmplări adevărate din acest post.

Reclame

One thought on “Semidoct69 invited you to the event Apocalipsă2012

 1. Mda … si eu care stiam ca una e xenofobia si alta e misoginismul.
  Dar sa nu neimpiedicam de DEX, nu? Sa privim increzatori in fata si sa recunoastem, naibii, ca romanii sunt asa cum sunt, chiar daca ne place sau nu. Adica destul de gregari in gandire dar si individualisti cand e vorba de actune. Retractili si fara educatie civica. cam lenesi, chiar si atunci cand se reped. caci se reped sa spuna ei cum sta treba, dar nu sa faca si o demonstratie practica.
  Doamnele sa nu se rusineze de feminism, este o exagerare si asa ne trebuie daca nu stim unde sa ne oprim. Oricum, la romani nu e pericol de feminism. Femeia corporatista cu deux pieces si geanta de laptop este doar o imbratisare febrila a lumii de peste balta si chiar nu le condamn pe bietele femei (plus dobandirea independentei financiare si recunoasterea profesionala.
  La noi prevaleaza dreptul discretionar asupra copilului – „eu te-am facut, eu te omor” si asupra femeii, in varianta edulcorata, „femeia nebatuta e ca nunta fara lautari’ sau „bate-ti, barbate, femeia, ca stie ea de ce”. Problema e ca nu privim chestiunea asta decat la nivel teoretic-declarativ, sforaim in cuvinte si nu punem mana pe ciomagul democratiei si nici nu sunam la numarul ala de raportare a abuzurilor, ca „e de rusine”.
  Observatie: cred ca e vorba de declaratia drepturilor omului, nu umane – e o usoara confuzie semantica. Dar cine e cuconita care a scris chestiile alea pe fond verzui??? Ca mie mi se pare ca are o usoara fuga de idei si recomand, in general, o singura idee dar bine conturata si argumentata, ca sa nu ajungem la delir.
  Mai, ce-are a face cariera cu lumea mondena? Eu as zice ca e mare „nepotrivire de caracter” intre ele. In lumea mondena isi fac loc atatia tampiti! Lumea mondena e atunci cand ajungi la televizor si nu e cazul.
  cred ca doamna cu pricina a vrut sa zica sa nemodernizam gandirea cu privire la femeie, nu sa o democratizam. Aia cu democratia, oricate definitii i-am da, nu cred ca a priceput-o lumea romaneasca prea bine, de aceea este clamata tot timpul, si atunci cand nu e cazul.
  Personal, ma tin la mantinela si observ. Daca e de actionat, ma intreb oare de unde sa incep. Astept sugestii.

Vorbeşte-mi murdar...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s