Lemnul, material esențial în dezvoltarea socială. LOL.

Scrie Cristian Tudor Popescu aici despre limbajul tinerilor, de la epic la gen și Notre Dame. Vai, tinerii!

De remarcat în primul rând fotografia cam cât o treime din articol care ne sugerează în mod irefutabil și indubitabil că distinsul CTP este un intelectual. Planul gros, pentru a evidenția emoția și zbuciumul unui intelectual pierdut în meandrele timpului, mâna la bărbie, pentru că orice intelectual trebuie să își susțină capul (se știe că geniile se scarpină în nas) și evident, fruntea lată ca orice mare gânditor emerit. Într-un cuvânt, Cristian Tudor Popescu este epic.

Revenind la articol, el se vrea a fi o pseudo-analiză lingvistică cu valențe semiotice, la intersecția cu teoriile comunicării și psihologia limbajului, gen. Personal, cu tot respectul față de distinșii cititori ai acestui blog, mie îmi sună ca fiind o încercare de a determina event horizon-ul în procesul micționării efectuat într-o sferă perfectă aflată în vid, în dimensiunea 8.

Personal nu văd problema.

Înțeleg să te legi de greșelile grosolane, cum ar fi „mam dus să cumpăr Gândul pentru că î-mi place CTP” sau „Malraux mi sa părut extraordinar, pentru că în lumea s-a găsesc o oglindă fidelă a interacțiunilor umane din paradigma existențialistă”. Acestea sunt greșeli care ar trebui sancționate (în condițiile în care sunt repetate) în primul rând pentru a ajuta autorul.

Mai sunt unii care se leagă constant de lucruri cum ar fi forma 15 a verbului a coloniza la viitorul aproape perfect care nu mai vine sau de greșeli izolate. Ei sunt oamenii care nu au nimic de spus, lucru pe care nu l-am scris eu, este cuvântul lui Cioran (prin Silogismele Amărăciunii), dar în care eu cred. La fel ca în fotografie (și orice artă/domeniu cu câteva excepții cum ar fi construcția centralelor nucleare), oamenii care se leagă de detalii sunt incapabili să vadă mesajul pentru că nu au un suport intelectual prea bun sau imaginație, dar au tocit bine pe la doamna de Română. Erau ăia cu 10. Dacă nu mă apuc să scriu un manual de gramatică, corecturile lor sunt irelevante cât timp mesajul pe care vreau să-l transmit nu este distorsionat de câteva errori în semnificanți. Dacă avem în vedere și corecțiile care se realizează la nivelul percepției pentru a păstra buna formă, devine epic.

Ultima categorie, compusă din oamenii care ori nu înțeleg ceea ce se întâmplă în jurul lor, depășiți de contemporaneitate sau care vor să își afirme statutul de intelectual pentru că o fotografie nu a fost de ajuns.

Există un „jargon” specific Internetului și unul specific fiecărei generații. Chit că e „cool”, „LOL”, „marfă” sau epic, termenii fac parte din universul pestriț specific tinerilor și nu spun neapărat ceva despre capacitatea intelectuală sau despre dezvoltarea unui individ. Pot fi termeni preluați din cadrul comunităților vechi on-line, care aveau scopul de a scurta comunicarea într-o periadă când 4kb/s însemna o viteză mare sau termeni preluați din subcultura specifică unui grup (cum ar fi „epic” din World of Warcraft, „marfă” din etnia romă) care s-au răspândit și în cultura dominantă. În mod ironic, acest aspect face ca limba tineretului să nu fie de lemn, contrar vocabularului folosit în epicele cercuri înalte, în special în jurnalismul unde distinsul autor activeză, unde aceleași expresii se repetă într-un limbaj care are candoarea discursului unui polițist.

Care-i problema cu epic? Cum ar fi o lume în care Lord of the Rings nu ar fi „epic” (deși oricum nu este), dar ar fi un film „care naște profunde sentimente de admirație”.

***

Articol nu a plecat de la dorința mea de a apăra epic, gen sau LOL. Folosesc aceste expresii foarte rar, dar nu pentru că aș avea ceva cu ele.

Am vrut să punctez pseudo-intelectualul promovat la teve. Un om care sunt sigur că poate vorbi ore întregi despre psihanaliză dar este incapabil să înțeleagă de ce pornografia este și a fost mereu un mare hit, el va arăta cu degetul și va spune „inculții”. Lui îi pute, iar dacă cumva îți permiți să spui p***a de față cu educatul, vei fi catalogat ca needucat. Ironia supremă, intelectualul superficial.

Încă un comentariu. Tinerii trebuie să pună sub semnul întrebării mai tot. De la religie, norme sociale, artă la limbă. Iar dacă ei vor să-i pună mustăți Mona Lisei sau să pervertească sensul cuvintelor, foarte bine. Nu sunt apatici, din contră. În realitate ei sunt cei care simt și vibrează cu lumea, nu indicatorii economici, nu cuvintele rupte din Ziarul Financiar, nu politicile sociale. Pentru că dacă în tinerețe nu vrei să schimbi lumea, mai tărziu va fi greu. Cu timpul societatea va lua epicul tău și te va pocni cu el peste bot până când se va transforma într-un „da, domnul director” având pe fundal zgomotul fermoarului de la prohabul CEO-ului.

(C) Monotremu

Reclame

5 thoughts on “Lemnul, material esențial în dezvoltarea socială. LOL.

 1. bravo, vladimire, pentru a nu stiu cata oara
  dar n-ai observat deloc ca domul ctp a imbatranit (desi nu cred ca-i convine), ca tine in mana o fata reflexiva si aproape uorrickiana, deh, etatea..
  dar nu pot sa fiu rautacioasa in ce-l priveste pentru ca nu pot sa uit momentele cand m-a uns pe suflet
  ne schimbam, ne acrim, din nou etatea ..
  hai, mai, ca are si el like-urile lui si nu de pomana
  ce repede si impetuos va miscati, maica !!!

Vorbeşte-mi murdar...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s